Ako se želite prikljuciti uredništvu šaljite tekstove na : mail@zlatnaribica.net *** Forum je poceo s radom. Ne zaboravite se registrirati! *** 


Copyright©Zlatna ribica, 2010

Tekstovi i slike s ove stranice smiju se koristiti samo uz suglasnost njihovih autora


BAZA BOLESTI

FORUM
RIBE
Download
AKVARIJ
OPREMA
CLANCI
POCETNA
je ribica sjajne bijele boje...
Crvenkapica

CLANCI

FORUM
IZRACUNAJTE POTROŠNJU SVOG AKVARIJA!

Ovim jednostavim programom koji je napravio Teehee(R) možete vrlo brzo izracunati potrošnju struje svog akvarija. Potrebno je samo prilagoditi podatke u tablici, odnosno upisati podatke vlastitog akvarija.


KONTAKT

GALERIJA
Autori teksta: Bare

Autor fotografija: Bare
Misgurnus anguillicaudatus


Clankom cu opisati jako zanimljivog, neobicnog, prekrasnog hladnovodnog cistaca…da da….znam da vec znate o cemu tj.o komu jer rijec ali eto moram malo uvoda ubacit ….rijec je o Misgurnusu.
Kako je jedini hladnovodi cistac nama dostupan u trgovinama grijeh bi bio da ga ne spomenemo,zar ne?

Osnovne karakteristike:

Godina otkrivanja vrste: Cantor,1842

Naziv vrste: Misgurnus anguillicaudatus

Vrsta vode: slatkovodna/hladnovodna

Temperatura vode:od 4-25 stupnjeva C

Minimalna litraža: 100litara

Maximalna velicina:20-30 cm

Životni vijek: 5-10god(neki primjerci i više)

Za pocetnike: DA

PH vrijednosti vode: 6.5-7.5

Jatna ribica: NE (iako nije loše da ima društvo)

Opcenito o misgurnusu:

Misgurnus potjece iz Sjeverne Amerike, i podosta je dugovjecna ribica, nije strano da znaju poživjeti i više od 10 godina.
Misgurnusi zaista nisu za malene akvarije jer narastu podosta veliki i u manjim su akvarijima skloniji iskakanju, te iz istog zakljucujemo da jednostavno MORAMO imati poklopac akvarija.
Ova ribica-jeguljica-zmijica je jako zanimljiva i o njoj stvarno ima dosta interesantnog za ispricati i napisati, pa onda krenimo polako….

IZGLED RIBICE:

Misgurnus je definitivno ribica koja ima neuobicajen izgled za razliku od standardnih oblika akvarijskih ribica.
Smedkaste boje, zmijolikog oblika lako se skrije medu zelenilo, cak ga je teže primjetiti na podlozi, pa ga cesto tražimo i pitamo se „gdje je“. Misgurnus  nema ljuske, vec svoju tjelesnu temperaturu regulira pomocu sluzi koja obavija njihovo prekrasno tijelo.

Jako je brz, savitljiv i može se bez problema zavuci u svaku rupicu ako bude prestrašen.Ima nažalost jednu tjelesnu manu, zaista preslabo vidi,što sam i sam primjetio. Nekad  oveci komadic hrane jednostavno prode pored njega, pogotovo kad ispliva do površine i brcicima traži hranu, stvarno mu ne ide, zlatice sve otmu.

Ali svoj loš vid,misgurnus sjajno nadomijesti sa svoja 4 para brcica,koji su jako osjetljivi i jako su dobri u potrazi za hranom. Možemo lako vidjeti kada ribica traži hranu da mu brcici rade kao ludi po dnu. Zaista su izvrsni i besprijekorni cistaci dna akvarija,ujedno i jako korisni, i nece im promaknuti niti najmanji komadic hrane.

PONAŠANJE I PREHRANA:

Vrlo je vesela, razigrana ribica, veoma korisna i hiperaktivna, dok se na dane doima kao jedna velika ljencina koja se samo valja po dnu, te nekad njegove kretnje daju dojam da samo traži neko bolje mjesto da se namjesti i uživa jer mu je prethodno nažuljalo stražnjicu.
Misgurnus kako sam prethodno i rekao, može vrlo jednostavno iskociti iz akvarija, no ako imamo srece ipak nece odmah uginuti. Naime,krasi ga jedna rijetka sposobnost.

Ako se slucajno nade na suhom misgurnus može preživjeti i do nekoliko dana .Pitate se kako? Pocne luciti zaštitnu sluz koja obavija njegovo tijelo, te u njoj može hibernirati nekoliko dana, dok ne nade svoj spas u vodi.
Iako može živjeti pri temperaturama od 4-25 stupnjeca Celzijevih, ipak slabije podnosi temperature niže od 10 stupnjeva, te se ne preporucuje ostaviti ga u jezercu tokom zime.

Nije neuobicajeno vidjeti ga kako naganja i zlatne ribice….Nažalost,može biti i jako neugodan i opasan  za bolesne zlatice jer iskoristi njihovo stanje i slabu pokretljivost, zalijepi se za njih i siše njihovu sluz. Inace uopce nije agresivan,i tolerira mnoge stanovnike akvarija.
Poželjno je da u akvariju imaju barem nekakvo mjesto za skrivanje,koje ce im najcešce poslužiti tokom dana, pošto su tada malo manje aktivni. Najaktivniji su predvecer i tokom noci…

Misgurnusa zovu i „vremenski prognozer“( weather loach) jer navodno može osjetiti promjenu vremena koja dolazi(razlog je navodno jer osjeca barometarske promjene u zraku),te postaje mnogo aktivniji i nestašniji u akvariju.
Što se tice prehrane misgurnusa, zaista se ne moramo previše brinuti. Pojesti ce sve ostatke hrane kojima hranimo naše zlatne ribice, pojesti ce i tabletice koje ubacimo za ribe dna i tako dalje.

Uglavnom,taj momcic jede sve…..

RAZMNOŽAVANJE:

Otpornost cini ovu ribicu jako dobru za pocetnike u akvaristici. Podnose velike raspone PH vode, takoder podnose velike temperature u akvariju, nisu zahtjevni što se hranjenja tice, jedino što bi im trebali omoguciti je barem veci akvarij…
Podrazumjeva se da trebamo imati podlogu u akvariju ako ih želimo uzdržavati jer su skloni ukopavanju i pretresanju podloge.

Ali nažalost ne cete ih moci razmnožavati,zato što zahtijeva jako posebne uvjete,koje je nama problem stvoriti.
No kažimo koju rijec i o njegovom razmnožavanju. Mužjak se pažljivo omota oko ženke, te ceka njeno ispuštanje jajašaca,koje on oplodi.Jajašca ce pasti na dno,te se novorodeni mališani ukopaju u podlogu….
No svi naši misgurnusi su vecinom potekli iz ribogojilišta.

A sada I jedna tužna cinjenica. Misgurnusi se uzgajaju i zbog razloga da bi se od njih proizvodila hrana za ostale akvarijske stanovnike,tako da ubuduce kada budete hranili vaše ljubimce,sjetite se da ih vjerojatno hranite sa misgurnusom…..

Toliko o misgurnusu….Cuvajte I pazite svoje akvarijske ribe,nadam se da ste uživali citajuci i veliki pozdrav svim posjetiteljima Zlatne Ribice!!
Ako želite da fotka vaše ribice bude ovdje stavite fotku u galeriju!
FOTKA MJESECA